herbestemming steenfabriek ‘de Bunswaard’ Beuningen

Claus Projecten

In opdracht van Stichting BOEI zijn in de voormalige steenfabriek de Bunswaard in de uiterwaarden van Beuningen acht bijzondere huizen gemaakt met uitzicht over de Waal. Wonen in industrieel erfgoed wordt zo gecombineerd met een weelderige omgeving vol natuur en een privéstrand.

Steenfabriek de Bunswaard in Beuningen is in 1917 gebouwd en werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor het bakken van stenen. Op deze plek zijn eeuwenlang stenen gebakken van de klei uit de uiterwaarden. Tijdens de oorlog lag de productie stil, waarna de oude fabriek alleen in de jaren zestig nog actief was voor het afbakken van stenen. Daarna stond de fabriek ruim 40 jaar leeg.

Het complex bestaat uit veld- en steenovens, een boerderij, directeurswoning en stallen voor de fabriekspaarden. Deze zijn allemaal bewaard, net als de karakteristieke schoorsteen. Deze 50 meter hoge schoorsteen is vanuit de wijde omgeving te zien is.

In 2016 is gestart met de restauratie en herbestemming van het complex. In de steenfabriek zijn acht luxe loftwoningen gerealiseerd, met optimaal woongenot en uitzicht over natuur. Daglicht, zichtlijnen en de beleving van de markante kap zijn de belangrijkste uitgangspunten geweest voor de nieuwe indelingen van de lofts.